1 kilosu 2 bin liradan satılıyor! Kente gelen uğramadan gitmiyor

Çiçek bamya ve kuzu etiyle yapılan ‘Bamya çorbası’ saray mutfağından günümüze kadar gelerek özel günlerde verilen yemeklerde yer alıyor. Sofralarda yemeğin başında değil ortasında gelen ‘Bamya çorbası’ hem iştah açması hem vitamin deposu olma özelliği hem de doyurucu olmasıyla vazgeçilmez lezzet olarak Konyalılar tarafından tüketiliyor. Bamya çorbası, Konya’ya gelen turistlerin de beğenisini kazanırken, 2021 yılında Konya Büyükşehir Belediyesinin Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı Coğrafik İşaretler Tescil müracaatının akabinde tescillendi.

“BAMYA ÇORBASI KONYA’DA ÇİÇEK BAMYADAN YAPILIR”

22 yıldır düğün yemekleri yapan aşçı Mehmet Alakır, bamya çorbasının Konya’nın olmazsa olmazı olduğunu söz ederek, “Bamya çorbası Konya’nın coğrafik işaretli ender yemeklerinden biri olarak sofralarımızı süslüyor. Özel günlerimizde; bayramlarımızda, düğünlerimizde, cenaze yemeklerimizde, davetlerde içilen bir çorba olarak biliniyor. Bamya çorbası Konya’da çiçek bamyadan yapılır. Öbür bamyalar kullanılmaz. Bamya çorbasındaki et katiyen kuzu etinden yapılır. Soğan bol olur” dedi.

“BAMYA ÇORBASININ OLMAZSA OLMAZI EKŞİDİR”

Bamya çorbasının tanımını anlatan Alakır, “Çiçek bamyalar birinci olarak dövülür. Bunun nedeni de küçük kesimlerinden ayrılarak tane tane olması sağlanır. Bamyalar daha sonra ateşte ütülür. Ütülen bamyalar haşlanarak iplerinden ayrılır. Öbür tarafta ise kuzu eti kavrulur. Etin içine soğan ve salça ek edilir. Daha sonra da su konulur. Etler pişene kadar suyun içerisine bamya, soğan ve salça özleşir. Bamyanın en büyük özelliği ise ekşi olarak yenilmesidir. Ekşiyi de kendimiz hazırlarız. İçine ek ettiğimizde doyurucu ve iştah açan bir özelliğe sahip olur. Bamya çorbasının olmazsa olmazı ekşidir. Limon tuzu olmazsa olmazdır” formunda konuştu.

“TURİSTLER, YEDİKÇE DAHA ÇOK SEVİYOR”

Konya’ya gelenlerin bamya çorbasını birinci sefer denedikleri vakit ekşi bulduklarını daha sonra da çok sevdiklerini belirten Alakır, “Konya’ya gelen turistlerin birinci tattıkları vakit yüzleri ekşiyebiliyor. Ancak sonra yedikçe daha çok seviyorlar. Gitmeden evvel kesinlikle bir kez daha içiyorlar. Bamya çorbasının yeri her vakit için sofraların ortasıdır. Konyalılar olarak biz bamya çorbasından evvel yayla çorbası içeriz, kavurma pilav ve tatlı yeriz. Daha sonrasında bir bamya çorbası içeriz ki iştahımız açılsın ve biraz daha yiyelim diye. Bamya çorbasından sonra istediğiniz kadar yemek yiyebilirsiniz” diye konuştu.

“ÇİÇEK BAMYANIN 1 KİLOSU ŞU ANDA 2 BİN LİRAYA SATILMAKTA”

Bamya çorbasının fiyatlarına değinen Alakır, “Konya’da bir kase bamya çorbası 150 lirayla 250 lira ortasında değişiyor. Bu fiyatların yüksek olmasının nedeni ise bamyanın yüksek fiyatı ve uzun uğraşı olmasından kaynaklıdır. Bamyalar çok küçük ve sabah saat 5 ile 7 ortasında ipe dizilmesi gerekir. Bu süreç şayet ki saat 7’yi geçerse o bamya çorbalık değil yemeklik bamya olur. Çiçek bamyanın ise 1 kilosu şu anda 2 bin liraya satılmakta” sözlerini kullandı.

?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir