Son birkaç gündür gündem besin dalında yapılan hilelerle meşgul. Köftenin içinden domuz eti, adana kebabın içinden ise kalp çıktı. Besin da yapılan hileler artık mide bulandırırken, Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı et konusunda yurttaşı uyardı. Osman Yardımcı, ‘Kamyonette ne olduğu aşikâr olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar’ dedi ve ‘500-600 liradan düşük kıyma satılan yerlerden şüphelenilmeli’ dedi.
Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 250 lira civarında olduğuna dikkat çeken Yardımcı, “Küçük esnafta hile eser olmaz. Eti ucuz satan yerlerden, 500-600 liradan düşük kıyma satılan yerlerden şüphelenilmeli. Ucuz etin yahnisi yavan olur. Bize gelen eti 350 liraya aldığımızda 525 lira maliyeti var. Kıyma 550-600 lira, kuşbaşı 600-650 liraya satılıyor. Kasap bunu değerli satamaz, denetçimiz halk” diye belirtti.
Kamyonet kasasında kontrolsüz et satanlar hakkında harekete geçtiklerini söyleyen Osman Yardımcı, kelamlarına şöyle devam etti: “Türkiye’de küçük kasap faturasız et alamaz. Danayı kendi kesse bile faturası ve sıhhat raporu olmak zorunda. Karkas alsa mezbahadan rapor alıyor. Her vilayette ‘aracı’ olarak isimlendirilen kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu aşikâr olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar. Bizim esnafımız bu türlü durumdan haberdar olduğunda bildiriyor, şikayet edip, aracıyı yakalatıyoruz.”
“Tek tırnaklı hayvan eti tespit edilen eserlerde işletmecinin tahminen aldığı etten haberi yok” diyen Osman Yardımcı, ”Eti, fiyatında emniyetli yerden alsın, maliyetine nazaran satsın. Vatandaşın sıhhati ucuz değil. Ucuza, ne olduğunu bilmeden mal alıp, ucuza mal etme uğraşının manası yok. Kasaplara, lokantalara, ucuz mal satmak isteyen ortacılar ya da öbürleri, kim varsa bize haber versinler. Onları şikayet ederiz. Ucuz satan yerden alınan etten kuşku duyulmalı” dedi.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ise hileli eti yiyen kişlerde görülebilecek rahatsızlıkları tek tek sıraladı.
“Tek tırnaklı etlerin tüketimi halk sıhhati açısından riskli” diyen Ali Manavoğlu, şunları söyledi: ”At, eşek etinin karışımların içerisinde olması, bu hayvanların nerede, nasıl şartlarda kesildiği sorusunu akla getiriyor. Kayıtsız ve onaysız, merdiven altı olarak tabir ettiğimiz işletmelerde hijyenden mahrum uygulama kelam konusu. Et eserleri protein bakımından güçlü olduğundan mikrobiyal manada önemli mikoorganizma barındırma riski yüksek. Uygun olmayan şartlarda kesilip, dağıtılıyorsa önemli hastalık riski var. Bu eserlerde salmonella, escherichia coli, listeria, campylobacter bulunma ihtimali yüksek. Isıl sürecin uygun olmayan koşularda uygulanıp, etin tüketiminde kanlı ishal, karın ağrısı, kusma, bağışıklığı düşük bireylerde mevtle sonuçlanacak riske sahip.”