Kırmızı et üretiminde artış!

ANKARA (İGFA) – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait Kırmızı Et Üretim İstatistiklerini yayımladı.

Kırmızı et üretim kestirimi, Ziraî İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırmasından elde edilen demografik datalara dayalı olarak belirlenen “Kasaplık Güç Oranı” ile hesaplanan “iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı” ile “ithalattan kesilen hayvan sayısı”nın ortalama karkas tartıları ile çarpılması suretiyle elde edildi.

Buna nazaran 2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 ton olan kırmızı et üretimi, 2023 yılında yüzde 8,8 artarak 2 milyon 384 bin 47 ton olarak iddia edildi.

Bu kapsamda bir evvelki yıla nazaran sığır eti üretimi yüzde 6,2 artarak 1 milyon 670 bin 606 ton, koyun eti üretimi yüzde 16,3 artarak 569 bin 66 ton, keçi eti üretimi yüzde 11,3 artarak 128 bin 989 ton, manda eti üretimi ise yüzde 13,3 artarak 15 bin 386 ton oldu.

Son 10 yıla ait kırmızı et üretim iddiaları incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2014 yılında 1 milyon 123 bin 59 ton iken 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 tona ulaştığı gözlendi.

Kırmızı et üretiminin hayvan cinslerine nazaran dağılımı, 2023

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir